ROTI JALA SYAWAL

BAHAN ROTI JALA:

500 gram tepung gandum

1 tin susu cair

1 biji telur

Pewarna ikut kegemaran (hijau/oren/ungu)

 

BAHAN KARI AYAM:

Ayam potong dadu

Serbuk kari

Rempah 3 sekawan

Kentang / Lobak

5-7 cili kering (blend)

2 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 tangkai daun kari

Perasa garam dan gula 


CARA MASAKAN ROTI JALA:

1.       Masukkan semua bahan, kacau sebati. (Tips: Blend je)

2.       Asingkan, letak pewarna.

3.       Masak macam biasa.

4.       Lipat gulung boleh atau ikut suka.

 

CARA MASAKAN KARI AYAM:

1.       Tumis rempah 3 sekawan + daun kari dan bahan blend. Masak hingga naik bau.

2.       Masukkan bancuhan serbuk kari.

3.       Masukkan ayam, biar hingga masak/empuk.

4.       Masukkan santan + kentang sampai lembut/empuk.

5.       Masak sehingga mendidih. Siap untuk dihidangkan.


Comments