CARA
MEMASAK:
1. Campurkan
kesemua bahan untuk buat laksam dan kacau rata. Kemudian, ambil Loyang dan
sapukan dengan minyak.
2. Tuang
adunan laksam ke atas Loyang. Kukus 5 minit. Apabila sudah sejuk, gulungkan
laksam tadi. Ulang sampai habis dan ketepikan.
3. Untuk
membuat kuah, rebus ikan bersama asam keeping dan juga sedikit garam.
4. Apabila
sudah masak, perisikan isi ikan sahaja.
5. Kisar
bawang, halia, lada hitam, da nisi ikan bersama air rebusan ikan tadi.
6. Tuangkan
di dalam periuk. Kemudian, masukkan santan dan serai.
7. Masak
seketika dn perasakan dengan gula dan garam. Jangan masak terlalu lama untuk
mengelakkan santan kita pecah minyak.
8. Kisar
halus kesemua bahan untuk buat sambal. Perasakan.
9. Hiris
halus segala ulaman yang ada.
10. Laksam
sedia dihidang bersama kuah, ulam dan sambal. Selamat mencuba.
|
Comments
Post a Comment