POPIA SAMBAL MANIS

BAHAN SAMBAL:

Segenggam cili kering

1 sudu udang kering

1 labu bawang putih

½ cawan gula

Garam secukup rasa

 

BAHAN POPIA:

Kulit popia

Carrot

Sengkuang


CARA MEMASAK:

1.       Rebus cili kering hingga lembut dan kisar bersama bawang putih dan udang kering. Tambahkan sedikit air sahaja.

2.       Masukkan bahan kisar kedalam periuk dan masak hingga mendidih.

3.       Kemudian, masukkan gula dan garam.

4.       Sagat carrot dan sengkuang hendaklah dipotong mancis.

5.       Toskan sayur atas tisu supaya sayur kering.

6.       Gulungkan sayur menggunakan kulit popia dan pastikan lekat menggunakan air suoaya popia tidak terbuka ketika menggoreng.

7.       Goreng popia dengan api yang sederhana kuat dan minyak hendaklah betul-betul panas.

8.    Golekkan popia yang telah digoreng bersama sambal manis. Taburkan bijan dan sedia dihidang.



Comments