MEATBALL HOMEMADE VS SPAGHETTI

                            How to make spaghetti and meatballs recipe | BBC Good Food

BAHAN MEATBALL:

500 gm daging lembu

250 gm daging kambing

1 biji telur

2 tbsp tepung jagung

Bawang besar

Daun bawang

Lada hitam

Lada sulah

Garam

Spaghetti

 

                        Easy Homemade Meatballs Recipe | Somewhat Simple 

BAHAN:

1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

½ botol Bolognese

Italian herbs

Sedikit air

Sedikit kiub pati ayam

Meatball

Mozarella

Cheddar cheese

Daun ketumbar

Sosej

Cendawan shitake


Cara Masakan:

1.       Gaulkan kesemua bahan meatball dan gaul rata.

2.       Bulat-bulatkan kepada bentuk yang diingini, lalu goreng gareng. Ketepikan.

3.       Tumis bawang besar dan bawang putih bersama sedikit minyak sehingga berbau.

4.       Setelah itu, masukkan sosej dan juga cendawan shitake.

5.       Kemudian, masukkan meatball. Masak seketika.

6.       Setelah itu, masukkan pula Bolognese pilihan anda.

7.       Jangan lupa, masukkan Italian herbs dan juga kiub pati ayam.

8.       Tambah air jika terlalu pekat. Biarkan menggelegak.

9.       Kemudian, taburkan cheese dan masak lagi sehingga cheese cair. Cheesy meatball.

10.   Celur atau rebus sekejap mee spaghetti selama 1-2 minit, takperlu lama sebab takut kembang.

11.   Sedia dihidang.


Comments