CARA
MASAKAN:
1. Basuh
bersih dan potong nipis isi ayam.
2. Gaul
semua bahan perap dan perapkan selama 1 jam.
3. Guna
serbuk cili/ laa putih untuk ditaburkan selepas goreng nanti.
CARA
MENGGORENG:
1. Salutkan
ayam dengan bahan saduran. Selepas diperap, salutkan ayam tadi dengan semua
bahan saduran.
2. Tumbuk-tumbukkan
sikit ayam tu guna lesung batu supaya bahan perasa daripada campuran tepung
dapat melekat pada ayam.
3. Goreng
macam biasa. Kemudian, agak-agak dah sebati dan bersatu ayam dengan campuran
tepung tu, bolehlah panaskan kuali, bubuh minyak masak dan goreng macam
biasa.
4. Akhir
sekali, taburkan sedikit lada putih dan serbuk cili untuk tambahkan lagi
perasanya.
5. Baru
‘kick’! 6. Lepastu, bolehlah guntingkan ikut suka ayam nak besar macam mana kan. dah siap! tengok hasilnya. Sekali pandang, sebijik macam ayam gunting Uncle Pasar Malam! takpayah susah-susah nak beli lagi, boleh buat sendiri kat rumah. Semua dapat makan puas-puas. Simple je kan? Bolehlah buat kudap-kudap hujung minggu ni. Selamat mencuba!
|
Comments
Post a Comment